Головна » 2018 » Січень » 17 » Суддю Зварича незаконно звільнили з посади судді через брехню Ківалова про доведеність його вини
18:42
Суддю Зварича незаконно звільнили з посади судді через брехню Ківалова про доведеність його вини

15 січня 2018 року у Львівському окружному адміністративному суді відбулося чергове судове засідання у справі «Зварич проти Верховної Ради України».

Під час розгляду справи були озвучені підстави звільнення І.Зварича з посади судді.

Так, Вища рада юстиції пропонувала звільнити І.Зварича з посади судді за порушення ним присяги в зв’язку за його висловлюваннями на брифінгу від 09 грудня 2008 року, що стосувались походження грошей та ведення письмового обліку незаконних прохань (вказівок) представників влади у справах, які слухались Львівським апеляційним адміністративним судом.

Натомість 17.12.2008 року Комітет парламенту з питань правосуддя розглядав на своєму засіданні лише подання Генеральної прокуратури України про відсторонення І.Зварича від посади судді на час слідства. Питання звільнення комітетом не розглядалось.

Проте це не завадило голові комітету Сергію Ківалову 18 грудня 2008 року на пленарному засіданні парламенту збрехати народним депутатам, що нібито очолюваний ним комітет напередодні розглянув подання про звільнення І.Зварича з посади судді та запропонував звільнити його у зв’язку із вчиненням ним злочину: отримання хабара.

Ківалов усвідомлював, що звільнити І.Зварича тільки за його висловлювання неможливо, оскільки цього не передбачає і Конституція України (стаття 126). Інакше за висловлювання можна було б звільнити з посад будь-кого з чиновників, в тому числі і народних депутатів.

Саме тому Сергій Ківалов озвучив брехню Рената Кузьміна (на той заступника Генарального прокурора України) про доведеність вини І.Зварича у вчиненні злочину та написання ним визнавальних записок.

Це послужило основною підставою голосування народними депутатами за звільнення з посади судді. Таким чином Верховна Рада України порушила вимоги Конституції України, які гласить, що у випадку вчинення злочину суддя може бути звільнений лише після «набрання  законної  сили обвинувальним вироком щодо нього» (п. 6 ч. 5 ст. 126 Конституції України, яка діяла станом на 18.12.2008 р.). На час голосування парламентом постанови про звільнення І. Зварича такого вироку не було.

В судовій справі оголошено перерву. Наступне судове засідання призначено на 09:30 07 лютого 2018 року.

Переглядів: 304 | Додав: BANDZJO | Теги: ВРУ, суддя Зварич, Зварич, звільнення з посади судді